Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

始め / 終

Αρχή και τέλος… Σε μία βδομάδα θα κατέβω Αθήνα να εκπληρώσω ένα «ραντεβού» που λόγω προβλήματος υγείας δεν κατάφερα να εκπληρώσω πέρσι. Όμως ακόμα και ένα χρόνο μετά δεν μπορώ να πω πως νιώθω πιο έτοιμος. Έχω διαβάσει ελάχιστα και αν και η γενική μου γνώση της γλώσσας είναι ανώτερη δεν μπορώ να πω πως είμαι πιο κοντά στόχο. Το τέλος του άγχους για φέτος σημαδεύει σίγουρα την αρχή ενός νέου δωδεκάμηνου διαβάσματος και προετοιμασίας για να πάρω αυτό το Level 2. Ευχηθείτε μου λοιπόν καλή τύχη όχι τόσο για αυτή την Κυριακή (αν το πάρω θα είναι σίγουρα λάθος στη διόρθωση) όσο για να καταφέρω να στρωθώ να διαβάσω και για ιαπωνικά αλλά και για τη σχολή από δω και πέρα!


Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

The Truth Behind The Truth

Ποια είναι η αλήθεια άραγε… Απόψεις υπάρχουν άπειρες: Για άτομα που νομίζουν πως την ξέρουν είναι μία η δικιά τους. Για άλλους είναι ανεξιχνίαστο μυστικό. Άλλοι θεωρούν πως υπάρχουν πολλές ανάλογα το άτομο που ενδιαφέρει. Ποιοι έχουν όμως δίκιο; Για όσους με ξέρουν η απάντηση μου είναι αναμενόμενη: Όλοι! Γιατί η αλήθεια άλλες φορές είναι μία και είτε την έχουμε βρει είτε όχι. Άλλες φορές (σε ανθρώπινες σχέσεις π.χ.) είναι όσοι και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν με τον καθένα να έχει δίκια και άδικα. Εδώ ίσως κάποιος μπορεί να καταλήξει σε μία αλλά δεν είναι πάντα δυνατό.

Ένα ακόμα θέμα είναι το ποσοστό αλήθειας. Μπορείς να αποκρύψεις πλήρως πράγματα ή να πεις κάτι αληθινό αφήνοντας επίτηδες κενά που ο άλλος ξέρεις πως θα συμπληρώσει με πράγματα που δεν ισχύουν. Εδώ έχουμε αλήθεια; Τεχνοκρατικά ναι αφού δεν είπες ψέματα ναι. Αλλά ήξερες ότι ο άλλος θα καταλάβει κάτι άσχετο με τη πραγματικότητα. Και άρα δεν είπες την αλήθεια. Αυτό οδηγεί άτομα σαν εμένα να υπεραναλύουμε τα πάντα. Έτσι χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το τι συνέβη, αποφεύγουμε παγίδες ή δημιουργούμε δικές μας. Ακόμα εκτός από ανθρώπους που νομίζουν ότι θέλουν για εσένα, έχεις και ανθρώπους που νομίζουν ότι θες εσύ για σένα. Προφανώς βέβαια αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Όπως εσύ μπορείς να δεις μέσα από τις μάσκες τους και άλλοι μπορούν να δουν μέσα από τις δικές σου!

Εν τέλει αυτό που μένει είναι να είσαι ο εαυτός σου. Το αν σου φανερωθεί η αλήθεια που ψάχνεις είναι μάλλον θέμα τύχης. Αν όμως εσύ είσαι ο εαυτός σου θα έχεις ένα λιγότερο ψέμα να περιπλέκει τη ζωή σου. Ίσως έτσι γίνουν όλα πιο εύκολα.